Artikel fra Sjælandske Nyheder fra den 27. april 2010:
Herlufmagle // Et 40-års jubilæum skal fejres med maner, og det blev det da også, da Næstved Billard Klub fyldte rundt forleden.
Cirka 70 mennesker mødte op til jubilæums-arrangementet i klubben på Helgenæsvej, og de blev budt velkommen med både en stor buffet, lækre fødselsdagslagkager, røverhistorier og en opvisningskamp mellem de gamle mestre Kim Buch-Madsen og Per Gottfredsen.
Kim Buch-Madsen har blandt andet fire danske mesterskaber for hold og ni sjællandsmesterskaber i bagagen, mens Per Gottfredsen c.v. byder på syv DM-titler individuelt, ni af slagsen for hold guld samt fire Europamesterskaber.
– Kim var enormt tændt og fik lavet en flot serie på 426 point. Og det er verdensklasse når man tager i betragtning, at det er 19 år siden, han sidst havde spillet, fortæller klubbens formand Mick Jørgensen.
Per Gottfredsen svarede igen med en serie på 212, men det var ikke nok til at stoppe Kim Buch-Madsen, der vandt 800-594 efter 11 indgange.
Tilskuerne fik mange lækre stød at se – og en del drillerier mellem de to spillere. Og Mick Jørgensen kunne bidrage med en historie om Per Gottfredsens DM-titel i 1981.
– Per sad sammen med de andre spillere og spiste aftensmad, da arrangørerne ville lige overrække en sidste præmie – og ind kom et får. Men den daværende legende Søren Søgaard købte fåret for 500 kroner, og så skulle Per ikke tænke på, hvordan han fik præmien med hjem i bilen…
Efter jubilæums-arrangementer var det dog kun gode oplevelser, der skulle transporteres hjem, og Mick Jørgensen kunne glæde sig over, at dagen også havde givet fire nye indmeldelser i klubben.
LIDT HISORIE ONKRING NÆSTVED BILLARD KLUBS
SPORTSLIGE RESULTATER IGENNEM 25 ÅR
Ja, så blev Næstved Billard Klub 25 år., og tillykke med det. Mange troede ikke på at man kunne starte en billardklub i Næstved, men følgende troede at der var behov for en billardklub i Næstved:
Keld Prammann og Torben Andersen indbød derfor til et orienteringsmøde onsdag den 25. februar 1970. Der var fremmødt ca. 100 personer som også mente at det var en god ide at starte en billardklub.
På mødet var også Harry Jensen fra ”Bistro Grill” i Jernbanegade, som havde ledige lokaler hvor klubben kunne leje sig ind. Harry havde være været med til at starte Slagelse Billard Klub op, og var således en stor hjælp i opstarten.
Lokalerne i Jernbanegade skulle sættes i stand, og der skulle anskaffes Billardborde. Derudover var der en årlig husleje på ca. 15.000,00. Harry var villig til at finansiere istandsætningen for klubbens over 3 år.
På møde blev der nedsat et udvalg bestående af følgende:
Torben Andersen, Keld Prammann, David Fuchs, Eigil Caspersen, Finn Petersen og Leif Petersen.
Dette udvalg arbejder videre med fastsættelse af dato for stiftende generalforsamling samt et budget.
Så kom endelig datoen de, 09. april 1970, hvor klubben afholder stiftende generalforsamling.
Der blev valgt følgende bestyrelse:
Keld Prammann, formand David Fuchs, kasserer
Leif Petersen, B-medlem Torben Andersen, B-medlem
Finn Petersen, B-medlem Eigil Caspersen, B-medlem
Jørgen Høstboe, B-suppleant Hans Nielsen, B-suppleant
O.G. Olsen, revisor Storm Jørgensen, revisor
Ib Nykvist, revisorsuppleant
Der blev også valgt et spilleudvalg bestående af følgende:
Leif Petersen, Keld Prammann, Eigil Caspersen, Oive Pirttimæki, og Jørgen Larsen. Suppleant blev Bruno Lorentsen.
Der skulle også fastsættes en dato for indvielse af klubben. Denne blev fastsat til den 07. juni 1970, hvor man havde fået datidens to bedste keglespillere Søren Søgaard og Jørgen Kock til at give en opvisningskamp.
Det første budget var på ca. kr. 40.000,00. Heri lå en årlig leje på kr. 200,00 pr. billardbord pr. måned. Der var do flere firmaer som havde henvendt sig angående reklameskilte i klubbens lokaler. Dette skulle give en årlig indtægt på ca. kr. 12 – 13.000,00.
Allerede i 1972 startede klubben en juniorafdeling op. Det var ungdommen som man skulle have fat i for at have noget at bygge klubben videre på. I 1974 viste de første talenter sig nemlig Per Gottfredsen og Jan Buch-Madsen. I 1975 kom så Kim Buch-Madsen til. Det er især disse navne der kommer til at præge klubben i de næste år.
I 1973 flytter klubben fra lokalerne i Jernbanegade til Ringstedgade 45 (ved centralsygehuset). Igen må der en masse frivillig arbejdskraft til fra såvel medlemmer og ledere.
På den sportslige side vandt Jan Buch-Madsen Dansk Billard cup.
I 1974 blev det til 3 danske mesterskaber til Lars Hansen i ungdom kegler klasse C, og Kim Buch-Madsen vandt både ungdom klasse A og senior klasse M.
I sæsonen 1975-76 kommer der et gennembrud for unge Per Gottfredsen som få år tidligere spillede med et gennemsnit på 3,31 og nu hvor han spillede med et gennemsnit på 64,47 i keglebillard. Det var på dette tidspunkt at Per fik interesse for carambolekegler.
I 1977 kom så det første Danske Mesterskab i kegler klasse Elite til klubben. Den 16. april i Helsingør deltog Per Gottfredsen om det Danske Mesterskab sammen med bl. A. Søren Søgaard og Jørgen Kock og det var en stolt Per Gottfredsen som kunne vende hjem til Næstved som Dansk Mester. Var der ved at ske et skift i Dansk Billard Elite.
1977 var et godt år rent turneringsmæssigt, også Kim Buch-Madsen hjemtog et Dansk Mesterskab i juniorklassen. Også de lidt ældre spillere som f.eks. Vagn Bjerre, Georg Hansen, Uffe Pedersen, Børge Pedersen m.fl.
Men stadigvæk må man konstatere at det er Per Gottfredsen og Kim Buch-Madsen man læser og hører om. Jo klubben havde mange gode spillere, så gode at man havde to hold i 2. division keglebillard.
I 1978 skete det så at Næstved Billard Klub for første gang kom op i 1. division. Holdet bestod af følgende:
Per Gottfredsen, Jan Buch-Madsen, Kim Buch-Madsen, Flemming Jørgensen og Vagn Bjerre. Samme år vandt Kim Buch-Madsen DM for seniorer kl. A.
Orestad Biljardklub i Landskrona (Sverige) havde 10års jubilæum, og havde i den forbindelse ansøgt om at afholde Europamesterskaberne i Carambolekegler. Her deltog også Per Gottfredsen sammen med Kurt Christensen, Svend Åge Vad, Raimo Alppinen, Curt Andersen og Lennart Blomdahl. Her spille Per mod Kurt i den afgørende kamp om Europamesterskabet, og det var en stolt Per Gottfredsen som kunne vende hjem til Næstved som Europamester.
I 1978 flytter klubben igen, denne gang til Bryggergården, Ringstedgade 25. Igen må medlemmer og ledere lægge stort arbejde i at gøre lokaler i stand. Klubben køber også 3 nye kegleborde til en pris af kr. 27.000,00 pr. stk. Så klubben råder nu over dejlige lokaler fordelt på 2 etager.
Klubben havde på det tidspunkt et medlem i bestyrelsen, Svend Åge Henriksen som tog initiativ til at starte ”Tuborg Cup”. Det var med deltagelse af bl.a. Holmegård Billard Klub, Funktionærforeningen på Nordisk Ventilator, Manøvejens Billardklub, Magle-Mølle Idrætsforening, Billardforeningen Kornbakken og Fritidsklubben på Centralsygehuset. Turneringen var tilrettelagt af Leif Birkelund. Dette blev en populær turnering, hvor finalen blev afviklet i Næstved Billard Klub.
Søndag den 28. marts 1978, var en stor dag for Per Gottfredsen idet han for andet år i træk sikrede sig Europamesterskabet i Carambolekegler. Ligeledes vand klubbens hold i 4. division keglebillard det Danske Mesterskab. Holdet bestod af følgende spillere:
Preben Kofoed, Poul Jørgensen, Jens Hansen, Johnny Mathiasen, Kaj Erik Christensen og Brian Pedersen.
Klubben nuværende formand Erik Nielsen, har også en imponerende rekordliste bag sig bl.a. fra 1973 til 1979 er det blevet til 4 Sjællandsmesterskaber i fri- og 3 bande carambole.
Per vandt sit andet Danske Mesterskab i keglebillard.
I 1979 vandt klubbens hold i 4. division første gang det Danske Mesterskab i keglebillard.
I 1980 deltog Per Gottfredsen i senior 3-bande carambole, og det blev så men til et Dansk Mesterskab i klasse M. Per deltog også om det Danske Mesterskab i Carambolekegler, hvor det også blev til et Dansk Mesterskab.
Samme år deltog Flemming Petersen i ungdom kegler klasse C, og dette blev også til et Dansk Mesterskab. Til dette er der at sige, at man aldrig skal opgive på forhånd, idet Flemmings modstander missede da han manglede to point. Dette fik Flemming til at gå til bordet med ordene dette taber du på (Flemming manglede på dette tidspunkt 168 points). Flemming scorede de 168 points, hvilket også indbragte ham DDBU’s figtherpokal.
I 1981 kom Næstved Billard Klub og Per Gottfredsen for alvor i dagspressen. Årsagen var at Per G i byen Alkmar i Holland for tredje gang vandt Europamesterskabet i Carambolekegler denne gang over Lennart Blomdahl. Ved dette mesterskab satte Per ny rekord i snit nemlig 150,00.
Ved DM samme år i december i Tarm opnåede Per Gottfredsen de hidtil største resultat på Dansk grund., nemlig at spille med et gennemsnit på 166,66 og en serie på 660. i en af kampene spillede Per med 266,66. Og ud over at blive Dansk Mester, fik Per lidt af en overraskende overrakt et får i gave (der vides i skrivende stund ikke hvordan fåret har det).
Tilstrømningen af nye medlemmer tager fart, og der er ingen tvivl om at dette kan tilskrives Pers mange flotte resultater. Klubbens medlemstal er 105, hvilket gør klubben til en af de største på Sjælland.
Samme år får klubben også en Dansk Mester i Damer, nemlig Annelise Heide som vinder klasse A.
Det blev også til et Dansk Mesterskab i 4. division keglebillard.
Det er også første år at klubbens hold i 1. division får medaljer, dette sker med en sejr over Værløse hvor Per i den afgørende kamp vinder over Tom Pietrazek med en snit på 200,00 og så var Bronze medaljerne hjemme.
Når man skriver om Pers mange sejre, klan man tro at Per ikke kan besejres, men det er ikke tilfældet, idet klubkammeraten Kim Buch-Madsen vandt over Per om Sjællandsmesterskabet i Elite kegler med 1000 mod Pers 614. Dette var Kims første skridt mod en endnu bestående rekord om Sjællandsmesterskabet i Elite kegler, hvor Kim vandt dette mesterskab ikke mindre end 9 år i træk.
Dette år var endnu et godt år for klubben, idet det blev til adskillige Sjællandsmesterskaber.
I 1982 får klubben tilgang af en ny spiller, nemlig 22-årige Finn Larsen fra Vordingborg. Denne spiller er en god forstærkning til klubbens førstehold, idet Finn for sin gamle klub blev Dansk Mester i carambolekegler klasse M.
Samme år vandt Poul Jørgensen de Danske Mesterskab i carambolekegler klasse C.
Maj 1983 blev en stor weekend for klubben, idet Per Gottfredsen vandt Guld ved DM i Eliten og Kim Buch-Madsen vand sølv. Samtidig vandt klubbens hold i Sjællandsserien Sjællandsmesterskabet. Holdet bestod af Erik H.C. Hansen, Carsten Rasmussen, Søren Sørensen, og Jan Meder. Holdet gik ubesejret igennem 17 kampe.
Per vandt ligeledes det Danske Mesterskab i carambolekegler, og i ungdom kegler klasse C vandt Carsten Rasmussen ligeledes det Danske Mesterskab.
I 1984 tog klubben så afsked med en meget afholdt formand igennem 14 år nemlig Ø. Storm Jørgensen. Storm var en meget vellidt formand, idet han forstod at dele ris og roser ud når det var berettiget. Det var en stolt Storm Jørgensen som kunne modtage æresbevisninger som æresmedlem i både klubben og Sjællands Billard Union.
1984 var året hvor klubbens 1. divisionshold kunne hjemføre Guldmedaljerne for første gang.
Der var fest og farver til holdet da de kom hjem med toget. Klubbens medlemmer modtog holdet på banen, og så gik det eller med banner gennem byens gader til klubben hvor der blev festet til den lyse morgen.
Derudover Vandt Carsten Rasmusen de Danske Mesterskab i ungdom kegler klasse B.
I 1985 vinder Per Gottfredsen sit 5. dansk Mesterskab i keglebillard kl. Elite. Samme år står Næstved Billard Klub som arrangør af det Danske Mesterskab i kegler, fri carambole og 3-bande carambole for ungdom. Klubben formand Erik H.C. Hansen m.fl. havde lagt et kæmpe arbejde med ar stable dette arrangement på benene. Der var et stævne som gav genlyd i Billardverdenen, og med megen ros til Bæstved Billard Klub for et godt arrangement.
Samme år blev Næstved Billard >Klub en af de mest vindende klubber på Sjælland.
I 1986 er Per Gottfredsen igen i finalen om det Danske Mesterskab, men må denne gang se sig besejret af Erling Sjørup fra Randers, der kan vinde sit 5 Danske Mesterskab. Den største oplevelse ved dette stævne var vel nok i kampen mellem Svend Åge Vad og Per Gottfredsen, hvor Svend Åge Vad lagde ud med en serie på 114 og hvor Per i sin første indgang lukkede med en serie på ja 800.
John Knudsen vandt det Danske Mesterskab i kegler klasse A, og ungdom klasse B. Det blev til endnu et dansk Mesterskab idet Peter Ring Andreasen vandt i ungdom klasse A.
I 1987 står Næstved Billard Klub for sit hidtil største arrangement, nemlig det Danske Mesterskab i kegler Elite. Arrangementet blev afviklet på Hotel Axelhus som venligt var udlånt af Georg Hansen. Her blev det igen Per Gottfredsen som blev Dansk Mester foran Kaj Jensen Korsør.
En stor oplevelse fra dette stævne var da Johnny Løf fra Helsingør sin første kamp lukkede i en indgang med 800 points over Ryan Jensen. Vi der kender Johnny er især glad over at det lykkedes for ham ved et DM at lave de magiske 800 points.
Samme år vand Michael Sølberg Dansk Mesterskab i ungdom kegler klasse C.
I 1988 får klubben meddelelse om at det nuværende lejemål kun kan forlænges med et år af gangen. Dette bevirker at klubbens ledelse nu begynder at se sig om efter andre lokaler.
PÅ den sportslige side er klubben igen med helt fremme, idet Flemming Knudsen vinder det Danske Mesterskab i 1-bande carambole klasse A.
I 1989 blev året hvor klubben igen flytter, til de nuværende lokaler i Ringstedgade 103. Igen må klubbens medlemmer og ledelse stå for tur. Især Ib Nykvist har meget at se til med planlægningen af istandsættelse af lokalerne. Lokalerne manglede toiletforhold, gulv m.m. Istandsættelse blev også en stor udgift fort klubben ca. kr. 110.000,00. I samme forbindelse anskaffede klubben et Snookerbord som en af de første klubber på Sjælland. Der var også problemer med at få lokalerne færdige til tiden inden sæsonstart.
Det lykkedes dog at blive sådan nogenlunde færdige inden starten på den nye sæson, så det var en stolt klub som kunne fremvise nogle af de bedste og flotteste lokaler på Sjælland til gavn for Billardsporten.
Dette skyldes ikke mindst Georg Hansens, som skænkede klubben Bar, kopper, tallerkner, bestik samt gulvtæpper.
Per var igen med i kampen om det Danske Mesterskab i kegler, og Performåede at vinde sit 7 danske Mesterskab.
Klubben hold i 1. division kegler blev for anden gang Dansk Mester.
Flemming Knudsen skaffede klubben et Dansk Mesterskab i senior 3-bande carambole klasse M.
I 1990 blev så året hvor klubbens hold i 1. division vandt Guld for tredje gang. Derudover blev klubben en af de mest vindende klubber på Sjælland.
Årene 1991 og 1992 her var klubben ikke helt med fremme ved de Danske Mesterskaber (Per stillede ikke op). Men det blev til en masse flotte resultater under Sjællands Billard Union.
I 1993 stod klubben igen for et stort DM-arrangement, nemlig det Danske Mesterskab i kegler, fri carambole og 3-bande carambole for ungdom. Igen viste klubbens medlemmer og ledelse deres kunnen, det blev et af de bedste ungdom Dm, der er afviklet. Klubben høstede megen ros for det arrangement der var stablet på benene.
Samme år stod klubben som arrangør af dam/pige cup, ungdomscup samt oldboys cup alle arrangementer med samme gode resultat.
1 1994 blev det til et Dansk Mesterskab til Peter Ring Andreasen i senior kegler kl. M. Samme år måtte 1. division nøjes med sølvmedaljer selvom dette Mesterskab blev afviklet i Næstved Billard Klub.
Så når vi frem til skrivende stund nemlig 1995. Her er klubben arrangør af det Danske Mesterskab i kegler for bådeherrer og damer klasse Elite.
Når I læser dette er der mange af klubbens medlemmer, som har lagt mange arbejdstimer i at gøre dette DM til noget af det bedste vi har oplevet i Næstved Billard Klub. Så mød op og giv Per Gottfredsen og Claus Hansen den støtte de fortjener, det kunne være sjovt med endnu et dansk Mesterskab i kegler klasse Elite efter en pause på 6 år.
Når vi så når frem til den 9. april, er det så dagen hvor Næstved Billard Klub kan fejre 25-års jubilæum. Dette havde ikke gunnet lade sig gøre uden den store opbakning der gennem alle årene har været fra såvel medlemmer ledere og klubbens sponsorer. Klubbens ledelse vil herigennem sige alle medlemmer samt sponsorer tak for 25 dejlige år, og vi håber at alle vil være med til at Næstved Billard Klub vil få 25 gode år til.
Der skal også lyde en tak til Mogens Andersen, som ved at grave i arkiverne har gjort det muligt at fremstille dette lille hæfte om Næstved Billard Klub.
Det kan oplyses at klubben igennem 25 år har vundet ikke mindre 36 Danske Mesterskaber samt 126 Sjællandske Mesterskaber.
Hermed sige Næstved Billard Klubs bestyrelse på gensyn dem 09. april kl. 14:00.
Der spilles opvisningskamp kl. 15:00 mellem Per Gottfredsen og Henrik Slorup som kommer fra Holbæk Billard Klub.’
Med venlig hilsen
NÆSTVED BILLARD KLUB
Bestyrelsen
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes